VÅR HISTORIA

Teve Kvarn AB är ett familjeföretag i 7:e generationen. Vi använder mycket av kvarnens originalutrustning även i dag. Vi maler bagerimjöl på kvarnstenar och valsstol, krossar korngryn, skalar kornet i vår skalmaskin – allt detta precis som det gjordes för över 100 år sedan.

 

Kvarnen drivs av ett vattenkraftverk med en turbin året runt så länge vattnet från Sörbyån räcker till.

 

Spannmålshandeln ligger oss varmt om hjärtat. Vi handlar mest med våra lokala bönder, korn vete, havre, råg och ärtor. Vi har en torkanläggning samt en rensmaskin för utsäde.

 

Tevsjö Destilleri


Intill kvarnen har vi nu ett destilleri – Tevsjö Destilleri AB. Där tar vi emot grupper för guidning på både kvarnen och destilleriet. Vi tillverkar bland annat rent brännvin, kryddad sprit, gin mm som kan köpas på Systembolaget.

Det som gör oss lite unika i Sverige är att vi producerar allt själva. Spannmålet till produktionen kommer från närliggande bönder i Hälsingland.

Vi rensar, skalar och mal allt spannmål i vår egen kvarn som drivs av Anna.

Teve kvarn som den heter har anor från början på 1800-talet och Anna är sjunde generationen mjölnare i sin familj på kvarnen. Gristen vi tillverkar på kvarnen tar vi till destilleriet där den blandas med vattnet, kokas till mäsk och får jäsa. Sedan trippel-destilleras mäsken i vår kopparpanna och mot vår kopparkolonn på 21 nivåer vilken är nästan 8 m hög.

Smaksatta produkter destilleras en fjärde gång eller maccereras med lokalproducerade kryddor, örter, bär och frukt i den mån vi kan få tag på sådana, annars köper vi äkta produkter med hög kvalité – typ vanilj och kanel.

Sedan spädes produkterna för hand till önskad alkoholhalt med vatten från egen vattenkälla uppe i bergen ovanför oss. Det håller en fantastiskt bra kvalitet samt smakar gott också.

Produkterna handtappas på flaskor och dekoren monteras för hand.

Vi lägger ner mycket tid och kärlek i våra produkter och tror att det visar sig framförallt i smaken.

 

Lokalproducerat och återvinning

Vi brinner för lokalproducerat och en levande landsbygd.

I både produktionen och vår restaurang försöker vi använda lokalproducerade råvaror och det finns mer än man tror.

Mäsken som vi destillerat kallas för drank och är ett utmärkt djurfoder eller råvara i bakning.

Planer finns att värma våra fastigheter och framtida växthus med spillvärmen från destilleriet. Kanske en spaanläggning med mäskinpackning och varma punschbad vore nått…..

Finklet är de illadoftande ämnena vi tar bort i destillationen och består till stor del av olika alkoholer man inte vill konsumera. Men de har ett bra energivärde och kommer så småningom användas som bränsle till vår ångpanna.

Miljö och hållbarhet står oss varmt om hjärtat. Kvalitet och riktiga råvaror, inga onaturliga tillsatser används varken i kvarnen eller destilleriet.

Vårt mål är att återvinna alla restprodukter som skapas i vår produktion.

Vi har rent mjöl påsen och bra Brännvin i flaskan.